Temmuz 17, 2025

Pandemi Devrinde Doğal Sirke Üretmeye Başladı

Samsun'da Emine Varol, pandemi periyodunda kendi bahçesinde yetiştirdiği meyvelerle doğal sirke üretmeye başladı. Şu anda 40 çeşit sirke üreten Varol, büsbütün doğal ve ilaçsız içerikler kullanarak bayanların ekonomik bağımsızlıklarına katkıda bulunmayı hedefliyor.

SAMSUN’da Emine Varol (52), pandemi devrinde kendi bahçesinde yetiştirdiği meyvelerle yaptığı sirke geçim kapısı oldu. Ağır ilgi görünce çeşit sayısını 40’a çıkaran Varol, “Tamamen doğal ve fermente, ilaçsız ve katkısız bitkilerden, meyvelerden ve çiçeklerden sirkeler üretiyorum. Gül, aronya, lavanta üzere çiçeklerin yanı sıra elma, armut, ayva üzere meyveleri de kullanıyorum” dedi.

Pandemi sürecinde bahçesindeki meyveleri pahalandırmak isteyen Emine Varol, sirke üretmeye başladı. Bitkilerin ve meyvelerin şifalı taraflarını araştıran Varol, aldığı eğitimlerin akabinde üretimini çeşitlendirdi. Büsbütün doğal, fermente ve ilaçsız meyve ve çiçeklerden sirke üreten Varol’un şu anda 40’a yakın sirke çeşidi bulunuyor. Bahçesinde yetiştirdiği eserlerin yanı sıra sağlam ve ilaçsız üretim sağlayan meyve ve zerzevat satıcılarından da eser temin ederek 40’a yakın çeşitte doğal sirke yaptığını belirten Varol, “Bu işe birinci olarak pandemi devrinde kendi bahçemin meyvelerini kıymetlendirmek hedefiyle başladım, sonrasında çeşitli eğitimlere katıldım. Baktım ki bitkiler ve meyveler çok şifalı, ben de bu şifaları şişelere doldurmaya karar verdim. Şu anda 40’a yakın sirke çeşidim var” diye konuştu.

‘AİLEME KATKIDA BULUNUP KENDİ AYAKLARIMIN ÜZERİNDE DURUYORUM’

Doğal sirke üretiminin kıssasını anlatan Varol, “Tamamen doğal ve fermente, ilaçsız ve katkısız bitkilerden, meyvelerden ve çiçeklerden sirkeler üretiyorum. Gül, aronya, lavanta üzere çiçeklerin yanı sıra elma, armut, ayva üzere meyveleri de kullanıyorum. Bitkiler ve meyveler nerede üretiliyorsa oradan almaya çalışıyor, bilhassa ilaçsız olmasına dikkat ediyorum. Bunun için sağlam yerleri tercih ediyorum zira sirkenin içinde ne konulursa çoğalma özelliği var; âlâ bir şey koyduğunuzda onu çoğaltıyor. Bu nedenle bitki ve meyvelerin doğal ve pak olmasına ihtimam gösteriyorum. Pandemiden evvel başlamıştım ancak pandemi periyodunda köylere çekilince daha fazla üretim yaptım ve sonrasında ürettiklerimi şenliklerde sunmaya başladım. Şenlikler bizim için büyük bir fırsat oluyor hem aile iktisadına katkıda bulunuyorum hem de kendi ayaklarımızın üzerinde durmak biz bayanlar için her vakit çok hoş bir şey. Bu, bize özgüven kazandırıyor ve insanların da bu şifalardan faydalanmasını sağlıyoruz, bu da ayrıyeten memnun ediyor” tabirlerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ömür

About The Author