ORDU’da Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde oluşturulan komite tarafından fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başlandı.
Ordu‘da, 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite 2 hafta boyunca çalışmalarını sürdürecek. Yapılan çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak. Sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak. Perşembe ilçesinde bir fındık bahçesinde yapılan iddiası rekolte çalışmalarını inceleyen Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı uyumunda 11 farklı kurumun iştirakiyle oluşturduklarını belirterek, “Her yıl olduğu kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile varsayımı rekoltenin belirlenmesi için çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde de bu çalışmalara başladık. Çalışmalar, kıyı kesitindeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edecek. Vilayet genelinde 400 noktada kestirimi rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılıyor. Rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya uğraş gösteriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılan bu çalışmaların sonuçlarını 18 Temmuz itibariyle bildireceğiz” dedi. Yılmaz, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların sonuç verdiğine vurgu yaparak, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını tabir etti.
FINDIK REKOLTE BELİRLEME ÇALIŞMASI MASA BAŞINDA DEĞİL, FINDIK BAHÇESİNDE OLUR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan ise rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığını belirterek, “Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kollarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu basamakta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. En gerçekçi rekolte, alanda yapılan çalışmayla ortaya konulabilir. Fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil, fındık bahçesinde olur. Gruplar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır. Bahçelerde kahverengi kokarcalar yok denecek kadar az. Geçen yıl rekolte tespiti sırasında çok sayıda kokarcaya rastlıyorken bu sene neredeyse hiç görülmedi” diye konuştu.
More Stories
Yola düşen tomruk kazaya yol açtı: Traktör şoförü ağır yaralandı
Samsunspor’da Lus Boa Morte Devri Başlıyor
Bafra’da Balık Avı Yasağı Sona Erdi: Balıkçılar Yeni Döneme Merhaba Dedi