Temmuz 27, 2025

Sudan Ordusu, HDK’nin Paralel Hükümet İlanını Sert Bir Biçimde Kınıyor

Sudan ordusu, Süratli Dayanak Kuvvetleri'nin (HDK) 'paralel' hükümet kurma teşebbüsüne reaksiyon gösterdi. Ordunun sözcüsü, HDK'nin cürümlerini yasallaştırma uğraşında olduğunu belirtti ve hükümetin ilanını reddetti. Dışişleri Bakanlığı da HDK'yi terörist milis olarak tanımlayıp kınadı.

PORT Sudan ordusu, 27 ayı aşkın müddettir çatıştığı Süratli Takviye Kuvvetlerinin (HDK) de ortalarında bulunduğu koalisyonun ilan ettiği “paralel” hükümete sert reaksiyonda bulundu.

Ordu sözcüsü Nebil Abdullah, yaptığı yazılı açıklamada, hükümet kurma teşebbüsünün, HDK’nin kabahatlerini yasallaştırma ve dışarıdan kendilerini destekleyenlerin ajandalarını hayata geçirme tarafında umutsuz bir gayret olduğunu belirtti.

Halkın kararlılığı, ulusal iradesi, liderliğine ve ordusuna bağlılığı sayesinde bütün bu planların boşa çıkacağının altını çizen Abdullah, “Sudan, üzerine kurulan tüm komplo planlarına karşın ebediyen bir ve bütün kalacaktır.” tabirini kullandı.

Sudan Dışişleri Bakanlığından kınama

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da “HDK isimli terörist milis kümesinin, Sudan’ı yönetmek üzere kelamda bir hükümet ilan ederek hükümet durumlarını paylaştığını duyurmasını en sert tabirlerle kınıyor ve reddediyoruz.” tabirlerine yer verildi.

Açıklamada, Sudan halkına her türlü şiddeti, işkenceyi ve eziyeti yaşatan bu “terörist milisin” halkın çektiği acıları büsbütün göz gerisi ederek açık bir saygısızlık sergilediği vurgulandı.

HDK’nin de ortalarında bulunduğu, “Sudan Tesisi” isimli koalisyonun sözcüsü Alaa Nugud, dün Sudan’ın batısındaki Güney Darfur eyaletinin merkezi Nyala’dan yayımladığı görüntüde, yapılan istişarelerin sonunda koalisyonun 15 şahıstan oluşan “başkanlık konseyi” üyelerini ve başbakanı seçtiğini açıklamıştı.

HDK lideri Muhammed Hamdan Dagalu’nun başkanlık kurulunun lideri olduğunu lisana getiren Nugud, koalisyon ortağı ayrılıkçı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) lideri Abdülaziz El-Hılu’nun konseyin lider yardımcısı olduğunu belirtmişti.

Nugud, eski Egemenlik Kurulu Üyesi Muhammed el-Hasan et-Teayşi’nin geçiş devrinin “barış hükümetinin” başbakanı seçildiğini kaydetmişti.

Kenya’daki toplantılar

HDK ikinci Kumandanı Abdurrahim Hamdan Dagalu, ayrılıkçı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) lideri el-Hılu, HDK’ye destek veren siyasi güçler ve silahlı küme temsilcileri, 18 Şubat’ta Kenya’nın başşehri Nairobi’de toplanmıştı.

Sudan hükümeti, 19 Şubat’ta, Kenya’nın siyasi güçler ve HDK önderlerinin “paralel hükümet kurma gayesiyle bir toplantıya mesken sahipliği yapmasını” kınamış ve bunu “Afrika ülkelerini bölmeye teşvik ve uygun komşuluk kurallarına aykırı” olarak nitelendirmişti.

Sudan’daki çatışmalar

Sudan, 15 Nisan 2023’ten bu yana ordu ile HDK ortasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Birleşmiş Milletlere (BM) nazaran dünyanın en büyük yerinden edilme krizine sebep olan çatışmalar, ülkenin altyapısı, sıhhat, eğitim, ekonomik alanlarında önemli yıkıma yol açtı.

Çatışmalar nedeniyle 11 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken yaklaşık 4 milyon kişi komşu ülkelere geçti.

Sudan ordusu, 20 Mayıs’ta, başşehir Hartum’un tamamının denetimini sağlarken, HDK, ülkenin batısına yönelmişti.

Kaynak: AA / Ahmed Satti – Şimdiki

About The Author